Van winter naar voorjaar - Q1 - 2025

Gepubliceerd op 25 april 2025 om 06:29

Januari

Wat gaat het allemaal weer snel. Nu, tijdens een weekje vakantie is het ook een mooi moment om de fotobalans op te maken van het eerste kwartaal van 2025.

En aangezien ik een paar weken geleden mijn website live gezet heb kan ik er ook een kleine blog aankoppelen.

De winters in Nederland zijn de laatste jaren vrij mild, en toch hebben we wel wat winterweer gehad. Het was alleen vaak snel weer weg.

Voor mij begon het jaar fotografisch gezien in ieder geval met wat sneeuwbeelden.

Wie mijn eerste blog gelezen heeft weet dat ik vorig jaar een paar drone beelden gemaakt heb van een weg door het Bergherbos in Montferland (herfst en winter) en waar ik graag beelden uit de andere jaargetijden aan toe wil voegen.

Dat ik alsnog een winters beeld zou kunnen maken zoals deze had ik echt niet verwacht maar wat was het ontzettend gaaf om de zon door de mist heen te zien breken.

Het kleine beetje sneeuw op de grond laat duidelijk zien dat het een winterse plaat is.

Dit was toch wel een van mijn favoriete fotomomenten van het begin van het jaar. 

Prachtige Dronefoto boven het bergherbos met zonnestralen die door de mist breken.

Through the mist - 11 Januari 2025

Maar een week daarvoor had het ook al gesneeuwd. Hoewel de sneeuw direct weer begon te smelten door de stijgende temperatuur ben ik nog snel even het bos in geweest op 5 januari. Hoe fijn is het dan om een 'local patch' te hebben waar je snel kunt zijn.

Voor mij is dat het Bergherbos in Montferland. Ik hoef er slechts een kwartiertje voor te rijden en het is een heerlijke plek om te wandelen. 

Bospad in een besneeuwd Bergherbos
Bergherbos in de sneeuw

"Hoe fijn is het dan om een 'local patch' te hebben waar je snel kunt zijn."

In Januari maakte ik nog twee foto's in diezelfde bossen die me erg aanspreken door het winterse karakter.

Eiken zijn typisch Nederlandse bomen die iedereen wel herkend door het kenmerkende blad. Maar wat je vaak moeilijk ziet in de rest van het jaar is de karakteristieke en soms grillige stam die ze kunnen hebben. Deze is dan weer erg goed zichtbaar in de winter. Vlakbij de Hulzenberg staan een paar van deze mooie eiken. Maar van die bomen vond ik deze zelf de mooiste.

 

Grillige eikenboom in de winter in het Bergherbos
Zonneharpen in het bos bij de Hettenheuvel

De tweede foto maakte ik tijdens een wandeling die ik met mijn vrouw maakte bij de Hettenheuvel. Ze zal wel helemaal gek van me geworden zijn want bij iedere bocht zagen we weer van deze schitterende zonneharpen tussen de bomen door. 

Gelukkig had ze wat geduld met me en kon ik er een aantal fijne foto's maken. 

Na afloop hebben we nog eens heerlijk geluncht bij 'Broods' in Zeddam (ook een aanrader).

En dan vergeet ik bijna nog een koude ochtend bij Park Hoge Veluwe en de Terletse heide ergens midden Januari.

Het was alweer een tijdje geleden dat mijn zoon Koen met mij meeging om te fotograferen, dus het was dubbel zo mooi dat we ook nog een roedel herten tegenkwamen. Door de vorst  was er  mooie rijp op de bomen en planten te zien wat het heerlijk maakte om te fotograferen. 

Als laatste cadeautje troffen we toen we naar huis reden ook nog een buizerd die zich even rustig liet fotograferen. 

Roedel herten in de mist op Park Hoge Veluwe
Rijp op de bomen aan de rant van de Terletse heide
Rijp op een stuk heide en pijpestrootje
Een buizerd op een paaltje in de Greffelkamp

Februari

Februari begon erg goed en gezellig. Wie mij volgt weet dat ik graag mee ga met fotowandelingen. Ik vind het super om samen met andere fotografen de hobby te delen en het geeft ook vaak weer nieuwe inspiratie. 

Veel wandelingen in onze regio worden verzorgt door Dave Zuuring voor Dutch Photo Academy. En aangezien daar vaker een zelfde groepje fotografen aan meedoet had Dave besloten om een aparte wandeling te organiseren voor dat groepje, speciaal bij zijn local patch 'Het kapelletje op de Heuvel' zoals hij het zelf noemt. Althans, dat was het startpunt. Van daaruit wandelden we al pratend door Watterrijk Oost van Park Lingezegen. Een heerlijke relaxte wandeling die ook nog eens afgesloten werd met huisgemaakte kippensoep en worstenbroodjes, verzorgd door zijn vrouw Heleen. Wat een top ochtend was dat!

Winters beeld van het kapelletje op de Heuvel (Huissen)
Sigaren in het riet
Blauwe reiger op de oever (Park Lingezegen)

Twee weken later was er weer een fotowandeling, deze keer vanuit Beekhuizen naar de Posbank. Ook daar was het weer gezellig met fotografen die ik al eens had ontmoet of via Instagram volgde. Ik heb niet ontzettend veel foto's gemaakt die ochtend maar het was weer heerlijk om buiten te zijn en die laagjes in het landschap gaan natuurlijk nooit vervelen.

Het laagjeslandschap van de Posbank in sfeervol ochtendlicht.

Een week later was ik wederom op de Posbank, maar dan heerlijk in mijn eentje. Rustig de tijd nemen om te fotograferen en kijken wat je tegenkomt is zo relaxend. Het was nog een beetje mistig in het dal wat ontzettend sfeervolle beelden opleverde.

 

Maar het was ook het moment dat het voorjaar zich echt liet zien. Nadat ik mijn wandeling had afgemaakt ben ik nog even de IVN tuin bij het bezoekerscentrum ingelopen waar net als voorgaande jaren veel krokussen en sneeuwklokjes staan. Met een kop koffie erbij heb ik daar nog een uurtje de tijd genomen voor een aantal macro beelden die ik maakte met mijn 100-400 mm lens.

Een paar kleine berken in de mist op de Posbank.
Een bij die zich tegoed aan de nectar van een krokus.
Een bij boven een groepje paarse krokussen.
Panorama beeld (macro) van een bij op een krokus bij een pastelgroene achtergrond.

Early bee

Maart

Op de 1e dag van de maand was ik alweer op de Posbank. De meeste mensen kennen het alleen van de uitbundige heidebloei in de zomer waarbij alles paars kleurt, maar eigenlijk is het jaarrond mooi om te bezoeken. De lichtcondities waren niet echt bijzonder deze dag en de enige landschapsfoto die ik maakte is een minimalistische in zwart/wit. Ik vond nog wel een mooi winterkoninkje, gelukkig had ik mijn zoomlens mee waardoor ik hem goed kon vastleggen.

 

Wat later in de maand was ik 's ochtends vroeg op de Deelense heide bij het Deelerwoud. Eigenlijk was het te helder en direct vol zonnig, ik vond er niet de inspiratie voor een landschapsfoto. Daarnaast lieten ook de hooglanders zich niet zien daar.

Plan B: door naar Park Hoge Veluwe waar ik paar uur in de fotohut bij Otterlo heb gezeten. Het was er gezellig druk. Niet alleen met andere fotografen maar gelukkig ook met veel soorten vogels die zich lieten zien. Nog niet eerder zag ik hier zoveel soorten op één dag. Goudvink, appelvink, boomklever, kuifmees, goudhaantje en nog veel meer soorten kwamen voorbij die ochtend en ging ik alsnog met een goed gevulde geheugenkaart naar huis. 

Wil je eens laagdrempelig een vogelhut ervaring hebben; kijk dan eens naar een dagkaart voor Park Hoge Veluwe en bezoek een van de openbare fotohutten.

Close-up van een kuifmees op een dennentak.
Boomklever op een boomstronk

Al rond de kerstdagen had 'Mr. Blue hour' Dave Zuuring het erover dat hij graag de grafelijke korenmolen bij Zeddam wilde fotograferen tijdens het blauwe uur en vroeg of ik meeging.

Altijd leuk natuurlijk en naast dat het gezellig is, heeft Dave ontzettend veel kennis over fotograferen in het blauwe uur.

Rond de kerst was het lastig want bij de molen hing het vol met kerstverlichting. Maar ook nu bleek tijdens een scout rondje de week ervoor dat de avondverlichting om de molen uit te lichten niet aan stond.

Omdat we toch wel wilden fotograferen zijn we naar 's Heerenberg gegaan. Na een klein rondje rond het kasteel en kasteeltuin hebben we de historische huizen aan de muntwal op de foto gezet.

We hadden heerlijk helder voorjaarsweer waardoor het blauwe uur heel mooi uitpakte en het ook nog eens aangenaam was qua temperatuur.

Een topavond dus en dat blauwe uurtje smaakt naar meer.

Muntwal en kerk van 's Heerenberg tijdens het blauwe uur.
Macrofoto van bloeiende sleedoorn met een bij.

Aan het eind van de maand had ik gepland om naar Zeeland te gaan voor een workshop 'Weer & Planning' van Dutch Photo Academy die gegeven werd door stormchaser Paul Begijn. Tijdens mijn fotovakantie naar Madeira had ik mij al verwonderd hoe goed Ellen (van den Doel) het weer goed wist in te schatten om ons tijdens de beste condities op de mooiste plekken te krijgen. Ik had al gehoord dat deze workshop een goede basis zou leggen dus ik had me enthousiast ingeschreven. Paul wist alles in duidelijke taal uit te leggen waarbij we leerden om naar verschillende weermodellen te kijken en zo trefzekerder condities in te schatten voor we gaan fotograferen. Om niet alleen stil te zitten maakten we met de groep cursisten ook nog een wandeling door de 'Zwaakse Weel' waar Paul ons ook nog wat weetjes vertelde over de diverse planten die er groeiden. 

De workshop 'Weer & Planning' is dus zeker een aanrader voor iedere landschapsfotograaf.

Nou ligt Kwadendamme niet direct om de hoek dus om de afstand niet alleen voor die workshop te rijden was het wel zo leuk om nog wat anders te gaan doen daar. Een van de andere fotografen van de Madeira reis, Jeroen Gieskes, had zich ook ingeschreven voor de workshop en laat nu een van de andere fotografen van die reis (Leonie van Oosten) daar in de buurt wonen.

Genoeg reden om gezellig af te spreken in Goes en even bij te kletsen!

Helaas kon Leonie niet mee fotograferen maar samen met Jeroen ben ik nog even naar de Zeelandbrug gereden om te oefenen met lange sluitertijden (aan mijn kant van het land is er toch net wat minder water).

Om het water uit te laten vlakken had ik een sluitertijd van meer dan 6 minuten nodig, prima te bereiken met de Kase ND filters die ik ook mee had genomen. Toen we naar de auto liepen twijfelde ik nog of ik een doorkijkje onder de brug zou maken, doorgelopen naar de auto en terwijl Jeroen wegreed bedacht ik me en ben ik toch nog even terug gelopen naar de auto. Hoewel ik later pas zag dat ik de camera net niet perfect symetrisch geplaatst had ben ik toch blij met de foto.

Niet alles hoeft namelijk perfect te zijn.

En toen was ook Maart al weer zo goed als voorbij. 

De eerste bloesem begint al voorzichtig te bloeien en ook is het weer tijd voor bosanemoontjes. Vorig jaar had ik al ontdekt dat er enorm veel in een bos in de buurt groeien maar dit jaar trof ik ze ook aan in de tuin van mijn schoonouders. Hoe makkelijk wil je het hebben.

Dus als afsluiter van de maand heb ik mijn macrolens nog maar eens mee genomen en ben ik met wat andere attributen eens aan de slag gegaan om een paar mooie zachte macrobeelden te maken. Benieuwd naar de techniek en attributen die ik gebruikt heb, laat het me weten.

Al met al dus best weer een goede start van een nieuw fotojaar. 

En dan zou ik bijna nog vergeten dat ik ook nog een workshop studioverlichting van YM Academy gevolgd heb.

Totaal wat anders dan natuurfotografie, want gericht op portret, maar zeker net zo leerzaam. Ze passen wat minder in deze serie, maar ben je benieuwd naar die beelden, kijk dan eens op mijn andere insta account

 

Heb je het tot hier gered? Bedankt voor je aandacht en ik ben benieuwd naar je reactie op de beelden.

Reactie plaatsen

Reacties

Igor Raben
een dag geleden

Mooie foto's en een mooi belevingsverslag.